Instytut Chemii Nadużywanej uświadomił 6 000 konsumentów

2013-05-27

Zakończono realizację informacyjno-edukacyjnego projektu, poświęconego dodatkom do żywności. Instytut Chemii Nadużywanej odwiedził pasaże handlowe największych polskich miast: Warszawy, Poznania, Gdańska, Krakowa oraz Wrocławia. Interaktywną ekspozycję odwiedziło ponad 6 000 osób. Akcja odbywała się w weekendy i trwała od 12 kwietnia do 19 maja br.

Instytut Chemii Nadużywanej miał na celu podnoszenie świadomości społecznej i popularyzowanie wiedzy w zakresie substancji dodatkowych do żywności. Jego idea zawierała się w haśle: Czytaj, sprawdzaj, jedz świadomie! W ramach projektu w dniach 12 kwietnia – 18 maja w pasażach handlowych w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie i Wrocławiu zorganizowano cykl wystaw, zachęcających do lektury etykiet i świadomej konsumpcji. Interaktywna ekspozycja w oryginalny sposób przedstawiała najczęściej stosowane dodatki: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku oraz konserwanty.

Projekt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem konsumentów. Interaktywną wystawę w pasażach odwiedziło ponad 6 000 osób, a ponad 30 000 osób dowiedziało się o projekcie. Przekazaliśmy ponad 5 000 sztuk „Kieszonkowych słowników barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów”, autorstwa mgr inż. Joanny Gajdy-Wyrębek. Z aplikacji INFOkiosk, służącej symulacji zakupów, skorzystało blisko 3 700 osób – wyjaśnia dr inż. Jolanta Tomaszewska, przedstawiciel organizatora projektu (Prodziekan ds. dydaktycznych i studenckich Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno - Przyrodniczego w Bydgoszczy). Popularność Instytutu Chemii Nadużywanej potwierdza zapotrzebowanie społeczne na upowszechnianie wiedzy z zakresu substancji dodatkowych - dodaje Aleksandra Wysocka, przedstawiciel sponsora projektu (Dyrektor Marketingu FRoSTA Sp. z o.o).

Instytut Chemii Nadużywanej został oparty na koncepcji: Zobacz, Dotknij, Powąchaj. Konsumenci poznawali dodatki do żywności wszystkimi zmysłami. Prezentowano doświadczenia, ukazujące działanie konserwantów i barwników, pokazywano właściwości aromatów oraz udostępniano do spróbowania wzmacniacze smaku.

Konsumenci zwiedzający Instytut Chemii Nadużywanej mogli skorzystać z szeregu atrakcji oraz interaktywnych rozwiązań, które w oryginalny i angażujący sposób dostarczały rzetelnych informacji o poszczególnych grupach substancji dodatkowych. Do dyspozycji odwiedzających były m.in. INFOkiosk, wyspa eksperymentów, półki z eksponatami oraz tablety multimedialne z wgranymi filmami i ciekawostkami.

Konsumenci powinni znać skład kupowanej żywności i rozumieć informacje, znajdujące się na etykietach spożywczych. Instytut Chemii Nadużywanej zachęcał do lektury składu żywności, jak również podpowiadał jak, to robić. Dlatego cieszy duże zainteresowanie projektem. Oryginalna i angażująca forma przekazu ułatwiała przekazywanie oraz przyswajanie wiedzy w zakresie substancji dodatkowych do żywności – podkreśla mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji substancji dodatkowych, aromatów i enzymów).

W rozszyfrowywaniu dodatków oraz oznaczeń na etykietach spożywczych pomagali studenci z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W bezpośrednią organizację projektu zaangażowanych było 12 naszych studentów. W rzetelny sposób wyjaśniali czym są dodatki do żywności, jakie pełnią funkcje, pokazywali substancje dodatkowe i przeprowadzali doświadczenia z ich wykorzystaniem, a ponadto doradzali i rozwiewali wątpliwości konsumentów – mówi dr inż. Jolanta Tomaszewska.

Atrakcje, przygotowane dla zwiedzających, przyciągały rodziny z dziećmi, konsumentów w wieku od 2 do 80 lat. Instytut Chemii Nadużywanej odwiedziły osoby, które posiadały już pewną wiedzę w zakresie komponowania diety i dodatków do żywności, jak również konsumenci, którzy dotychczas nie przywiązywali wagi do składu kupowanych produktów spożywczych – wyjaśnia Aleksandra Wysocka.

Odwiedzający Instytut Chemii Nadużywanej wykazali duże zainteresowanie składem kupowanej żywności. Pytali o szkodliwość dodatków, wpływ barwników i konserwantów na dzieci oraz o wykazy producentów, którzy nie stosują substancji dodatkowych. Najbardziej interesowały ich praktyczne porady jak czytać etykiety, na co zwracać uwagę wybierając żywność i zasady dokonywania zakupów spożywczych.

Konsumenci byli zaskoczeni chemiczną analizą składu produktów, którą otrzymywali po skorzystaniu z naszego wirtualnego sklepiku. Dziwiła ich powszechność stosowania dodatków do żywności i występowanie ich w produktach dedykowanych dzieciom. Obawy zwiedzających budziła kwestia bezpieczeństwa produktów zawierających dodatki oraz możliwość znacznego obniżenia kosztów produkcji z ich wykorzystaniem. Z kolei największe kontrowersje wywoływał mięsno-bulionowy posmak glutaminianu sodu, sposób pozyskiwania substancji dodatkowych, otrzymywanych np. z trocin czy wysuszonych żeńskich owadów – dodaje dr inż. Jolanta Tomaszewska.

Projekt został zorganizowany przez Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym wsparła go mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Partnerem Instytutu Chemii Nadużywanej zostało Centrum Sztuki Współczesnej, sponsorem – FRoSTA Sp. z o.o. Patronatem medialnym projekt objęły: TVP2, Radio Plus, Kuchnia, Super Linia, Żyjmy Dłużej, DietadlaZdrowia.pl, DobrzeJem.pl, UrodaiZdrowie.pl.

Instytut Chemii Nadużywanej
Instytut Chemii Nadużywanej
Instytut Chemii Nadużywanej
Instytut Chemii Nadużywanej
Instytut Chemii Nadużywanej
Instytut Chemii Nadużywanej

Więcej informacji na temat projektu na: facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.

Źródło: KMC





Aktualności

2013-12-18 14:50:05 | Komentarze: 0

Krówka i Piernik kujawski Delecta

W świątecznej ofercie Delecty każdy znajdzie coś dla siebie – Piernik kujawski zachwyci zwolenników klasyki, a Krówka z przepisem na urocze ciasteczka pobudzi wyobraźnię amatorów nowoczesnych wypieków.

Leczymy dziecko bez antybiotyków

Gluten w diecie niemowlaka

Rodzinny obiad w trzech krokach

Lepiej zapobiegać niż leczyć, czyli profilaktyka otyłości u dzieci

Na suchą skórę w łuszczycy kapsułki z kobylego mleka

Studiuj z pasją

Rozwijamy odruchy malucha podczas zabawy

Chcesz być zdrowy, jedz kaszę

Ostatnie dni promocji Ginu Lubuskiego!