Jak przygotować aranżację wielkanocnego stołu

2013-03-15

Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego, aby było wyjątkowe, zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu. To od niej w dużej mierze zależy charakter i atmosfera spotkania. A dzięki nakryciu zgodnym z tradycjami, ułożeniu zastawy i sztućców według zasad savoir-vivre, święta będą prawdziwe wykwintne i radosne. Radzimy, jak przygotować stół na wielkanocne śniadanie, aby pięknie się prezentował i podkreślał wyjątkowy charakter uroczystego posiłku.

aranżacja wielkanocnego stołu
Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym w roku. Dlatego, aby było wyjątkowe, zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu. To od niej w dużej mierze zależy charakter i atmosfera spotkania. A dzięki nakryciu zgodnym z tradycjami, ułożeniu zastawy i sztućców według zasad savoir-vivre, święta będą prawdziwe wykwintne i radosne. Radzimy, jak przygotować stół na wielkanocne śniadanie, aby pięknie się prezentował i podkreślał wyjątkowy charakter uroczystego posiłku.


Na stole jajko ma pierwszeństwo
Stół wielkanocny powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Mimo, że tak nakazuje tradycja, dziś dobiera się także kolorowe, będące symbolem radości, nadchodzącej wiosny i nowoczesności. Na białym nakryciu jednak najładniej prezentują się wszelkie dekoracje, chociażby takie jak zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.
W przypadku wielkanocnego stołu, kolejność nakrywania jest nieco inna niż podczas przygotowywania uroczystego obiadu czy wigilijnej kolacji. Główne, a zarazem centralne miejsce, zajmuje bowiem koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek. Pozostałe elementy galanterii po prostu dobiera się tak, aby razem tworzyły estetyczną i harmonijną całość – mówi Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. – Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Dlatego zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa – uzupełnia Bartosz Hejmej.

Po jajku zastawa i sztućce
patery
Odpowiednio dobrane sztućce i zastawa mogą być ozdobą samą w sobie. Taki też powinien być końcowy efekt, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni do wykorzystywania plastikowych ozdób i fajansowych dodatków. - Godne świąt wielkanocnych są z pewnością sztućce ze srebra – klasyczne i proste w swojej formie takie jak np. te z linii Księstwo Warszawskie firmy Hefra, świadczące o jakości przystrojenia, guście oraz klasie gospodarzy – mówi Bartosz Hejmej. – Przy śniadaniu, nakrycie stołu powinno być następujące: sztućce umieszcza się po bokach talerza płaskiego, na talerzu - talerz głęboki na żur z kiełbasą. Jeśli przy śniadaniu są tzw. przystawki, kładzie się osobny talerzyk deserowy, który w razie, gdy nie zostanie wykorzystany przy samym śniadaniu, może być przeznaczony na deser - ciasto, czyli mazury i pieczone baby. Sztućce układamy po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi posłużymy się najpierw. Więc po prawej stronie nakrycia powinien znaleźć się nóż obiadowo-deserowy bądź łyżka do zupy i nóż stołowy. Łyżkę można umieścić również nad talerzami. Natomiast po lewej stronie talerza powinny znaleźć się odpowiednio widelce do zakąsek i dania głównego – dodaje Bartosz Hejmej.

Dekoracje – tylko naturalne
Obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się dekoracje (serwisy) i sztućce środka stołu, czyli waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, naczynka na sól i pieprz. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety.

Całość warto urozmaicić świeżymi kwiatami i własnoręcznie robionymi ozdobami. Aktualne trendy, ale też i tradycja sugerują, aby nie było ich przesadnie dużo. Dzięki temu stół nie będzie przeładowany, a goście będą czuli się bardziej komfortowo. Dlatego niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały biesiadnikom w swobodnym sięganiu po potrawy. Warto dobrać dodatki w świeżych, energetyzujących kolorach nawiązujących do wiosny: w bieli, zieleni, żółci i odcieniach fuksji. Spośród wiosennych kwiatów można wybrać tulipany, żonkile, forsycje i narcyzy. Całość uzupełnić mogą gniazdka uplecione np. z sizalowego włókna, wydmuszki i rzeżucha.
Tak elegancko i estetycznie przybrany stół zachęci zebranych do posiłku i wprawi w radosny, wielkanocny nastrój. W tak pięknej aranżacji, każdy świąteczny posiłek jest wyjątkowy.

Źródło: Mateusz Byś





2019-04-12 10:32:15 | Komentarze: 0

McCormick wprowadza na polski rynek kultowy sos FRANK’S RedHot

McCormick, globalny lider na rynku przypraw i produktów smakowych, wprowadza do Polski sos FRANK’S RedHot Original oraz jego ostrzejszą wersję, FRANK’S RedHot Xtra Hot. Ten kultowy amerykański sos ostry składa się z prostych składników i pasuje do każdego rodzaju potraw. Premierze towarzyszy kampania Digital podkreślająca uniwersalność zastosowania produktu, pod hasłem „Ostro wchodzi ze wszystkim”.

Przysmak na wielkanocny stół: Aromatyczna szynka z dodatkiem jałowca z linii „Kurpiowskie Specjały” od ZM Pekpol

Akademickie 5 minut na obiad

Ugotowani. Jak połączyć pracę zdalną z opieką nad dzieckiem

Nowość! Warzywne jest pożywne – linia warzywnych pasztetów „Dziarskie Jarskie” dla wegetarian od marki Pekpol

Soki Victoria Cymes w technologii HPP

Śliwka Nałęczowska sponsorem Róż Gali

Dziś upieczemy ciasto, czyli jak kreatywnie spędzić czas z dzieckiem

Oskoła w kuchni

Przezroczysta Galaretka deserowa Delecta bez żelatyny