Mirek Drewniak konsultantem programu „MasterChef”

2012-06-20

Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” będzie konsultantem ds. kulinarnych pierwszej polskiej edycji kulinarnego show „MasterChef”.

Program „MasterChef” zadebiutował na antenie BBC w 1990 roku. Kulinarny show, który ma wyłonić najlepszego kucharza-amatora, cieszy się popularnością na całym świecie. Konkurs realizowany był w ponad 30 krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Australii, Niemczech i Francji. Gospodarzem amerykańskiej wersji był Gordon Ramsay, szkocki szef kuchni znany m.in. z programu „Hell's Kitchen” („Piekielna Kuchnia”).
Polska edycja programu będzie częścią jesiennej ramówki stacji TVN. Castingi do show rozpoczynają się 22 czerwca i odbędą się w 5 polskich miastach.

Tymczasem znamy już wyniki castingu, którego celem było wyłonienie konsultanta ds. kulinarnych, rolę tę powierzono Mirkowi Drewniakowi.
- Udział w tym programie to dla mnie kolejne zawodowe wyzwanie. Moja rola wymaga ode mnie ogromnego nakładu pracy, ale to także okazja, aby uporządkować wiedzę i ją rozszerzyć. Im więcej człowiek wie, tym bardziej jest świadomy swoich braków – mówi Mirek Drewniak.

Szef kuchni zna zagraniczne edycje kulinarnego show i wyraża się o nich bardzo pozytywnie.
- To niesamowity program, w którym obok gotowania bardzo ważne są emocje jego uczestników. Będzie można obserwować jak amatorzy gotowania radzą sobie ze stresem, jak znoszą porażki, cieszą się z sukcesów. Wszystko odbywać się będzie pod presją czasu. W ten sposób widzowie przekonają się jak odpowiedzialna, ale i stresująca jest praca szefa kuchni – podkreśla M. Drewniak.

Konsultant ds. kulinarnych będzie odpowiedzialny m.in. za dobór składników do zaproponowanych potraw, które przygotują uczestnicy programu. W polskiej edycji nie zbraknie oczywiście typowych specjałów rodzimej kuchni, jednak Mirek Drewniak nie zdradza szczegółów. O tym jak amatorzy poradzą sobie ze stawianymi im wymaganiami przekonamy się jesienią.

Mirek Drewniak – doświadczony kucharz, autor popularnych przewodników kulinarnych, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Od 2011 r. jest przewodniczącym Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” realizowanego pod patronatem Marka Sawickiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest szefem gastronomii krakowskiego hotelu Swing.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Honorowy patronat nad programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: A.Koza/Adventure Media





Aktualności

2013-12-18 14:50:05 | Komentarze: 0

Krówka i Piernik kujawski Delecta

W świątecznej ofercie Delecty każdy znajdzie coś dla siebie – Piernik kujawski zachwyci zwolenników klasyki, a Krówka z przepisem na urocze ciasteczka pobudzi wyobraźnię amatorów nowoczesnych wypieków.

Leczymy dziecko bez antybiotyków

Gluten w diecie niemowlaka

Rodzinny obiad w trzech krokach

Lepiej zapobiegać niż leczyć, czyli profilaktyka otyłości u dzieci

Na suchą skórę w łuszczycy kapsułki z kobylego mleka

Studiuj z pasją

Rozwijamy odruchy malucha podczas zabawy

Chcesz być zdrowy, jedz kaszę

Ostatnie dni promocji Ginu Lubuskiego!