Oskoła w kuchni

2018-04-10

Orzeźwiający i słodkawy smak soku z brzozy, zwanego potocznie oskołą, jest znany większości z nas. Jednak zapewne mało kto wie, że natura podarowała nam nie tylko wyjątkowy sok, ale także znakomity dodatek do przyrządzanych przez nas deserów, koktajli i napojów. Zastanawiasz się co możesz przygotować z pomocą oskoły? Podpowiemy!

Chociaż trudno w to uwierzyć, sok z brzozy świetnie sprawdza się jako składniki wielu potraw. Przy jego wykorzystywaniu nie ma sztywnych i ustalonych z góry reguł. Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i smaku Oskoły, jaką aktualnie mamy pod ręką.

Coś na słodko
Deserem, w którym świetnie sprawdzi się sok z brzozy, jest sernik na zimno. Lekki, puszysty, orzeźwiający, czyli idealny i prosty! Jak go przyrządzić? Na spód kładziemy biszkopty lub inne dowolnie wybrane kruche ciasteczka, a następnie zalewamy je sernikową masą. Wierzch polewamy ulubioną galaretką wymieszaną z Oskołą z dodatkiem np. soku z granatu bądź żurawiny.
Sok z brzozy możemy także wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania, jakim będzie domowe musli. Wystarczy wybrać ulubione składniki, np. płatki owsiane, jęczmienne, pestki słonecznika, dyni, orzechy, a następnie zalać je odrobiną oskoły oraz miodu. Wszystko mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do rozgrzanego piekarnika.

Owocowo – warzywna mieszanka

Kolejnym, świetnym sposobem na wykorzystanie tego daru lasu w kuchni, są wszelkiego rodzaju koktajle. Wystarczy, że do blendera włożymy np. umyte liście szpinaku, jarmużu, dodamy pokojoną marchewkę, banana i dopełnimy sokiem z brzozy bez dodatku cukru. Po zblendowaniu powstaje nam pożywne i zdrowe drugie śniadanie.

Do popicia

Sok z brzozy doskonale sprawdzi się także jako składnik domowej lemoniady. Do jej przygotowania będzie potrzebny wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny, łyżeczka miodu oraz Oskoła z dodatkiem soku z cytryny. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy pyszny napój, którym możemy zastąpić sklepowe soki i nektary.
Pamiętajmy – kuchnia to zabawa, dlatego pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa. Łączmy i mieszajmy smaki, używając tylko zdrowych i naturalnych produktów. Zaskoczmy siebie i bliskich. Smacznego!

Więcej informacji dostępnych jest na http://oskola.pl/

Źródło: Acha PR





2019-04-12 10:32:15 | Komentarze: 0

McCormick wprowadza na polski rynek kultowy sos FRANK’S RedHot

McCormick, globalny lider na rynku przypraw i produktów smakowych, wprowadza do Polski sos FRANK’S RedHot Original oraz jego ostrzejszą wersję, FRANK’S RedHot Xtra Hot. Ten kultowy amerykański sos ostry składa się z prostych składników i pasuje do każdego rodzaju potraw. Premierze towarzyszy kampania Digital podkreślająca uniwersalność zastosowania produktu, pod hasłem „Ostro wchodzi ze wszystkim”.

Przysmak na wielkanocny stół: Aromatyczna szynka z dodatkiem jałowca z linii „Kurpiowskie Specjały” od ZM Pekpol

Akademickie 5 minut na obiad

Ugotowani. Jak połączyć pracę zdalną z opieką nad dzieckiem

Nowość! Warzywne jest pożywne – linia warzywnych pasztetów „Dziarskie Jarskie” dla wegetarian od marki Pekpol

Soki Victoria Cymes w technologii HPP

Śliwka Nałęczowska sponsorem Róż Gali

Dziś upieczemy ciasto, czyli jak kreatywnie spędzić czas z dzieckiem

Przezroczysta Galaretka deserowa Delecta bez żelatyny

Wielkanocny koszyczek pełen symboli