Pistacje w walce z cholesterolem

2010-05-24

Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje - dowodzą naukowcy na łamach "Archives of Internal Medicine".

Badacze z Uniwersytetu Loma Linda w Kaliforni podkreślają, że spożywanie garści pistacji dziennie może przynieść wiele korzyści. Są one bowiem źródłem ponad trzydziestu witamin i minerałów, a także wielu składników fitoodżywczych. Na tle innych orzechów wyróżniają się ponadto wysoką zawartością potasu i fitosteroli, a jako jedyne zawierają karotenoidy - luteinę i zeaksantynę.

Coraz więcej badań wykazuje, że regularne przegryzanie pistacji, które mają silne właściwości przeciwutleniające, przyczynia się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała. Wszystkie te czynniki są bardzo ważne dla serca.

Autor badań dr Joan Sabate zauważa, że pozytywny wpływ pistacji na serce jest związany również z faktem, że obniżają one poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Wraz ze swoim zespołem Sabate zestawił dane pochodzące z 25 analiz przeprowadzonych w latach 1992 - 2007. Informacje dotyczyły 583 kobiet i mężczyzn w wieku od 19 do 86 lat. Naukowcy zaobserwowali, że w grupie spożywającej średnio 67 gramów pistacji dziennie poziom trójglicerydów uległ redukcji o ponad 10 proc.

Poziom cholesterolu zmniejszał się z kolei w zależności od diety badanych. Największą różnicę zanotowano u osób praktykujących typowo zachodni sposób odżywiania - spadek całkowitego poziomu cholesterolu wynosił 7,4 proc., a cholesterolu LDL - 9,6 proc. U zwolenników diety niskotłuszczowej i śródziemnomorskiej było to odpowiednio 4,1 proc. i 6 proc. Co ciekawe, lepsze rezultaty były widoczne w grupie z niższym wskaźnikiem masy ciała.
Garść pistacji dziennie może zmniejszyć nie tylko ryzyko chorób serca. Jak wykazały nieco wcześniej opublikowane badania, 70 gramów tych smacznych orzechów pomaga uchronić się także przed niektórymi rodzajami nowotworów.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce